opmaken-cd-digipack-offsetdruk - MultiMediaCompany

+31 (0)227 - 592 861
Ga naar de inhoud
TEMPLATES CD REPLICEREN (PERSEN):
OPMAKEN CD DIGIPACK


De CD digipack is een kartonnen verpakking met één of meerder CD tray’s hierop gelijmd. CD digipacks worden standaard gedrukt op 300grams GC1 cardboard wat aan beide zijden helder wit is. De CD digipack wordt plano gedrukt, dus aan een zijde van het cardboard en hierna worden deze gestanst, gevouwen en verlijmd tot een compleet product waarna de CD tray verlijmd wordt.
Het cardboard heeft een gladde (coated) zijde en een ruwe (uncoated) zijde. Druk vindt standaard plaats op de gladde zijde van het cardboard. Indien gewenst kan de ruwe zijde van het cardboard gedrukt worden waarna men spreekt van zogeheten ‘rough side print’. Bij rough side print worden de kleuren wel minder fel, doordat de inktopname aan deze zijde van het cardboard hoger is als aan de gladde zijde.

Nadat de CD digipack gereed is, zijn er aan de binnenzijde altijd witte ‘lijnen’ zichtbaar wat de achterzijde van de rug is: er wordt namelijk een stukje cardboard verwijdert ter hoogte van de rug zodat de CD digipack goed kan sluiten. Deze rug kan ook gedrukt worden en men spreekt dan van dubbelzijdige of 4/4 druk. In de templates wordt deze stap aangeduid als ‘binnenzijde’.

Alle templates zijn op basis van de programma’s Adobe Illustrator, Adobe Indesign en Adobe Photoshop opgemaakt. Deze programma’s worden over het algemeen het meest toegepast in de grafische wereld. In de pfd’s die u opent kunt u geen opmaken plaatsen, deze dienen uitsluitend ter aanduiding van de informatie. Wij gaan er van uit dat u enige kennis heeft van de voormelde programma’s en dat u met deze templates kunt werken zoals omschreven.
Beschikt u niet over een van voormelde programma’s om uw opmaken te verzorgen, u kunt gratis Glimp of Inkscape downloaden en installeren, wij kunnen u echter niet verder adviseren omtrent het opmaken: u kunt wel onze pdf templates openen met deze programma’s maar u dient deze dan op te slaan op uw computer, de pdf aan te klikken en met de rechtermuisknop via de optie  ‘openen met’ het door u gewenst programma aan te klikken.

¤ Onderstaande informatie is van toepassing voor alle typen CD digipacks.Snelmenu

1) opmaken CD digipack buitenzijde – enkelzijdige (4/0) druk

2) opmaken CD digipack binnenzijde – dubbelzijdige (4/4) druk
¤ afbeelding doorlopend
3) opmaken CD digipack binnenzijde – dubbelzijdige (4/4) druk
¤ in kleur

1) opmaken CD digipack buitenzijde1.01

Open de template in Acrobat Reader of Acrobat Pro.
¤ gebruik geen viewers als Firefox, Microsoft Edge, Google Chrome etc.  hierdoor werkt de template niet optimaal.

¤ Acrobat Reader kunt u hier gratis downloaden:
https://get.adobe.com/nl/reader/

1.02

Onderin de templates ziet u een kader staan met ! BELANGRIJK. In dit kader staat alle informatie waar uw opmaak aan dient te voldoen en hoe u deze dient op te slaan.1.03

Klik op de paperclip aan de linkerzijde in de pdf waarna de bijlagen zichtbaar worden.

1.04

Dubbelklik op een van de bijlagen, afhankelijk van met welk programma u uw opmaak wilt gaan aanmaken.

¤ Voor deze toelichting maken wij gebruik van Adobe Photoshop, deze toelichting is echter van toepassing voor zowel Adobe Photoshop als voor Adobe Illustrator en Adobe Indesign!
¤ Maakt u gebruikt van Adobe Indesign voor uw opmaak, dan dient u na het openen de ‘weergave’ op ‘voorvertoning overdruk’ te zetten en dient u de opmaak exact volgens de template te verzorgen: u kunt dus geen losse pagina’s gaan opmaken!

1.05

Heeft u de template geopend in het door u gekozen programma, stel dan eerst de resolutie in op 300dpi.

¤ Door als eerste de resolutie in te stellen op 300dpi. voorkomt u dat afbeeldingen in te lage resoluties worden geplaatst. Voordat u afbeeldingen in de template gaat plaatsen, controleer altijd eerst of deze 300dpi. zijn!
¤ Maakt u uw opmaak op in Adobe Indesign? Dan maakt u waarschijnlijk uw afbeeldingen eerst op met Adobe Photoshop en dient u deze instelling ook toe te passen!

1.06

Stel nu het kleurprofiel in op FOGRA39.

¤ Door het instellen van het kleurprofiel voordat u aan uw opmaak begint, voorkomt u dat u RGB afbeeldingen in uw opmaak plaatst: FOGRA 39 is een CMYK kleurprofiel, RGB kleuren zijn geen drukkleuren!

1.07

U ziet in de deelgroep ‘lagen’ 4 lagen staan:

– template buitenzijde
– snijtekens buitenzijde
– template binnenzijde
– snijtekens binnenzijde

Alleen de laag ‘template buitenzijde’ is ingeschakeld: alle lagen zijn vergrendelt en dus niet bewerkbaar.

¤ Is de deelgroep ‘lagen’ niet zichtbaar, schakel deze dan in door in het menu ‘venster’ de optie ‘lagen’ aan te vinken!

1.08

Maak in de deelgroep ‘lagen’ een nieuwe groep aan en noem deze bijvoorbeeld ‘opmaak buitenzijde’.
Plaats deze groep tussen de lagen ‘snijtekens buitenzijde’ en ‘template binnenzijde’.

1.09

U kunt nu uw opmaak aanmaken in de groep ‘opmaak buitenzijde’.

1.10

Plaatst afbeeldingen en teksten in de correcte richting, zoals omschreven in de maatvoeringen.

1.11

Maak de achtergrond altijd op tot de cyaan (blauwe lijn), de zogeheten overfill van 3,0mm. rondom.

1.12

Plaatst teksten zoveel mogelijk binnen de magenta (roze) lijnen om te voorkomen dat deze versneden zullen gaan worden, of dat deze op vouwlijnen komen.

1.13

Laat de afbeeldingen tussen de pagina’s altijd helemaal doorlopen: spaar niets uit.

¤ Let op dat afbeeldingen minimaal 3mm. in dit gebied doorlopen, over de zwarte snijlijnen heen!

1.14

Is uw opmaak gereed sla deze dan als eerste op als .eps, .indd of als .psd bestand zodat uw achteraf gemakkelijk nog wijzigingen kunt aanbrengen.

1.15

Schakel de laag ‘template buitenzijde’ uit, en schakel de laag ‘snijtekens buitenzijde’ in. Hiermee worden alle lijnen direct uit het drukbeeld verwijdert, maar blijven de snijtekens en alle informatie buiten het drukbeeld behouden.

1.16

Voeg alle mogelijke lagen samen tot 1 laag.

¤ Heeft u uw opmaak in Adobe Illustrator opgemaakt, maak dan van alle teksten ‘letter omtrekken’ ook wel ‘letter contouren’ genaamd. Adobe Illustrator werkt met lettertypen die ingesloten worden, als wij deze bestanden openen dienen wij over de gebruikte lettertypen te beschikken.
Wij installeren nooit lettertypen, ook niet wanneer u deze aanlevert: vele lettertypen kennen namelijk een copyright en met installatie van deze lettertypen overschrijden wij deze copryright!

1.17

Sla nu uw opmaak op als .pdf.

Voordat uw de conversie naar .pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!

¤ Maak geen certified pdf aan: dit type .pdf kunnen wij niet verwerken!

1.18

U kunt uw opmaak, tot 10Mb. via e-mail als bijlage aan ons versturen. Vanaf 10Mb. kunt u uw bestand(en) uploaden via onze website, in een Wetransfer omgeving tot 20Gb.


2) opmaken CD digipack binnenzijde


2.01

Open de opmaak van de buitenzijde die u heeft opgeslagen en waarbij de lagen niet samengesteld zijn tot 1 laag.

2.02

Kopieer de laag ‘snijtekens buitenzijde’, plaats deze in de groep ‘opmaak buitenzijde’, en ontgrendel deze laag.

2.03

Sluit de groep ‘opmaak buitenzijde’, en kopieer deze gehele groep naar een nieuwe groep. Benoem deze nieuwe groep bijvoorbeeld ‘opmaak binnenzijde’.
Plaats deze nieuwe groep tussen de lagen ‘snijtekens binnenzijde’ en ‘achtergrond’, en zet de groep ‘opmaak buitenzijde’ uit.

2.04

Zet de zichtbare laag ‘snijtekens buitenzijde’ uit, en roteer de gehele groep ‘opmaak binnenzijde’ 180 graden.

2.05

Schakel de laag ‘template binnenzijde’ in en lijn de groep ‘opmaak binnenzijde’ uit op de snijtekens buiten het drukbeeld.

2.06

Als u de opmaak heeft uitgelijnd, open dan de groep ‘opmaak binnenzijde’, en schakel de laag snijtekens buitenzijde uit.

2.07

Sluit de groep ‘opmaak binnenzijde’, schakel de laag ‘template binnenzijde’ uit en schakel de laag ‘snijtekens binnenzijde’ aan waarmee u de opmaak voor de binnenzijde heeft opgemaakt.

2.08

Sla uw opmaak eerst op als .eps, .indd of als .psd zodat u achteraf gemakkelijk nog wijzigingen kunt doorvoeren.

2.09

Voeg alle mogelijke lagen samen tot 1 laag.

2.10

Sla nu uw opmaak op als .pdf.

Voordat uw de conversie naar .pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!

¤ Maak geen certified pdf aan: dit type .pdf kunnen wij niet verwerken!

2.11

U kunt uw opmaken, tot 10Mb. via e-mail als bijlage aan ons versturen. Vanaf 10Mb. kunt u uw bestand(en) uploaden via onze website, in een Wetransfer omgeving tot 20Gb.


3) opmaken CD digipack binnenzijde
3.01

Open de opmaak van de buitenzijde die u heeft opgeslagen en waarbij de lagen niet samengesteld zijn tot 1 laag.

3.02

Maak een nieuwe groep aan en noem deze bijvoorbeeld ‘opmaak binnenzijde’. Plaats deze nieuwe groep tussen de lagen ‘snijtekens binnenzijde’ en achtergrond’.

3.03

Schakel de laag ‘template buitenzijde’, en de groep ‘opmaak buitenzijde’ uit, en schakel de laag ‘template binnenzijde’ in.

3.04

Maak nu in de groep een rechthoek aan over de gehele afmeting van de template: dit dient u te doen tot aan de cyaan (blauwe lijn), de zogeheten overfill van 3,0mm. rondom. Geef de rechthoek de kleur welke u wenst. U kunt deze rechthoek in zowel full colour als in 1 PMS kleur drukken. Indien u voor een PMS kleur kiest, pas dan het solid uncoated kleurenprofiel toe.

3.05

U kunt de groep ‘opmaak binnenzijde’ nu sluiten, de laag ‘template binnenzijde’ uitschakelen en de laag ‘snijtekens binnenzijde’ inschakelen, waarmee uw opmaak gereed is.

3.06

Sla nu uw opmaak op als .eps, .indd of als .psd bestand zodat u achteraf gemakkelijk nog wijzigingen kunt aanbrengen.

3.07

Voeg alle mogelijke lagen samen tot 1 laag.

3.08

Sla nu uw opmaak op als .pdf.

Voordat uw de conversie naar .pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!

¤ Maak geen certified pdf aan: dit type .pdf kunnen wij niet verwerken!

3.09

U kunt uw opmaken, tot 10Mb. via e-mail als bijlage aan ons versturen. Vanaf 10Mb. kunt u uw bestand(en) uploaden via onze website, in een Wetransfer omgeving tot 20Gb.

The MultiMediaCompany
Hortensialaan 13
1777 XE  HIPPOLYTUSHOEF
NEDERLAND

0227 – 592 861

outside The Netherlands:
0031 – 227 592 861

Bent u tevreden over onze service en kwaliteit?
Dan vinden wij het heel leuk als u een review achterlaat.
Terug naar de inhoud