templatescd000-01 - MultiMediaCompany

+31 (0)227 - 592 861
Ga naar de inhoud

TEMPLATES CD

Druktechnieken CD-recorable bedrukking

inleiding
Bedrukkingen op CD-recordables kunnen middels 3 technieken toegepast worden, te weten digitaaldruk, offsetdruk en zeefdruk. Elke druktechniek heeft zijn eigen specificaties en drukresultaten, en uiteraard willen wij u zo goed mogelijk informeren wat deze technieken inhouden zodat wij uw CD-recordable bedrukking zo optimaal mogelijk kunnen verwerken.
digitaaldruk

Digitaaldruk geschiedt door middel van een printer welke vorozien is van cmyk (full colour) uv drukinkten. Digitaaldruk is uitermate geschikt voor afbeeldingen en minder geschikt voor grote volle vlakken. De printer plaatst namelijk smalle banen uv inkt van links naar rechts op de CD-recordable welke direct door uv licht worden gedroogd, waarna een volgende baan wordt geprint zodat enigzins inkt op gedroogde inkt wordt geplaatst: dit resulteert dan in een soort van strepen. Ook de dekking van de uv inkten bij volle vlakken is niet optimaal, waardoor de witte ondergrond enigzins zichtbaar kan worden. Digitaaldruk is uitsluitend mogelijk op een witte ondergrond en digitaaldruk is altijd cmyk full colour. PMS kleuren worden altijd naar cmyk full colour geconverteerd.

offsetdruk
Offsetdruk is net als digitaaldruk uitermate geschikt voor afbeeldingen en niet voor volle vlakken. Offsetdruk maakt ook gebruik van cmyk full colour uv drukinkten, welke transparant en dus niet dekkend zijn. Niet dekkend betekend in dit geval dat als er een kleur op een andere kleur gedrukt wordt de bovenste kleur veranderd doordat deze ook de kleur van de onderste kleur in zich opneemt. Ook is offsetdruk niet geschikt voor grote volle vlakken, de kleuren cmyk worden 'nat' gedrukt en pas hierna met uv licht gedraagd. Bij grote volle vlakken zullen de cmyk kleuren dus enigzins in elkaar gaan overvloeien wat vlekken tot resultaat zullen geven. Offsetdruk op CD-recordables is geen optimale combinatie: CD-recordables zijn erg gevoelig voor druk van de drukrollen van de offsetdrukmachine, en om te voorkomen dat de CD-recordables beschadigen tijdens het drukproces wordt de druk van de drukrollen verlaagd wat een 'fletser' resultaat zal geven als digitaaldruk. Offsetdruk op CD-recordable heeft vooral een prijstechnisch voordeel bij grotere oplagen doordat een drukmachine tot wel 4.000 CD-recordables per uur kan drukken ten opzicht van circa 400 CD-recordables per uur bij een digitale printer. Bij offsetdruk kan naast cmyk full colour druk ook nog 1 extra PMS kleur ingedrukt worden middels zeefdruk. De witte ondergrond geeft een beter en scherpre druk, maar voor een speciaal effect kan ook zonder witte ondergrond gedrukt worden.

zeefdruk
Zeefdruk is een al oudere techniek om CD-recordables mee te bedrukken, maar dan ook meteen de meest lastigste techniek voor met name cmyk full colour bedrukkingen. Gelukkig heeft de digitaaldruk en offsetdruk deze rol van cmyk full colour drukken overgenomen van zeefdruk. Zeefdruk is heden ten dage uitermate geschikt voor het drukken van volle vlakken, en ook hier wordt gebruikt gemaakt van transparante uv inkten met uitzondering van dekwit en zwart: deze kleuren zijn altijd dekkend. Voor zeefdruk dient u dus altijd lichtere kleuren uit te sparen uit donkeren kleuren met een trapping rondom van 0,1mm., overdruk van kleuren zal resulteren in andere kleuren. Zeefdrukinkten kunnen naast zwart en wit uitsluitend uit PMS kleuren bestaan, in zowel solid- als metallic kleuren en de zeefdruk inkten zijn altijd glossy. Zeefdruk maakt gebruik van zeefdrukramen waar een mazig raster in gespannen is, dit raster kan gezien worden als 'dots per inch', en dat is tegenwoordig 40dpi, dus vrij 'grof'. Om deze reden adviseren wij dan ook uw opmaken in Adobe Illustrator of Adobe Indesign op te maken: deze programma's werken met vectoren en dat is eigenlijk wel een vereiste voor zeefdruk, rasteropmaken van Photoshop geven namelijk onscherpere letters aan de randen doordat de pixels van Photoshop worden versterk door het raster van het zeefdrukraam. Drukken in rasterwaarden is met zeefdruk ook niet mogelijk, zo dient u van bijvoorbeeld 50% zwart ene passende PMS kleur te maken. Zeefdrukmachines zijn geschikt voor het drukken van maximaal 5 PMS kleuren met witte ondergrond, en voor een speciaal effect kan ook zonder deze witte ondergrond gedrukt worden.
¤ In uw opmaken dient u voor zeefdruk altijd te werken met het PMS solid coated- of metallic coated kleurprofiel.

©2022
The MultiMediaCompany
Hortensialaan 13
1777 XE  HIPPOLYTUSHOEF
NEDERLAND

0227 – 592 861

outside The Netherlands:
0031 – 227 592 861

Bent u tevreden over onze service en kwaliteit?
Dan vinden wij het heel leuk als u een review achterlaat.
Terug naar de inhoud